Pompoensoep is helemaal van deze tijd. De oogst is binnen en het weer vraagt om warme, stevige kost. Nou, dat wil wel met deze soep. Dit recept is mijn basisrecept voor pompoensoep. Hierop kun je eindeloos variëren. Als je een nog steviger soep wilt kun je bijvoorbeeld wat aardappel toevoegen. Maar je kunt ook combineren met andere groenten, zoals prei of maïs. En als je zoekt op internet vind je ontelbaar veel recepten voor pompoensoep, allemaal weer net even anders.
Omdat pompoen van zichzelf niet zo’n uitgesproken smaak heeft is het zaak om hem te combineren met iets dat wat meer smaak heeft. Vandaar dat ik er ui, knoflook en kerrie doorheen doe. En daarin kun je dan weer variëren door er meer of minder van te gebruiken. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.
Probeer het gewoon eens uit. De pompoenen liggen nu voor weinig geld in de winkels. Gebruik mijn recept of een ander, of maak je eigen unieke combi. En als je het sublieme pompoensoeprecept hebt uitgevonden, deel het dan vooral met mij en de rest van de wereld in een reactie hieronder 🙂

Pompoensoep
Ingredients
- 1 oranje pompoen ca. 1 kg
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el kokosolie of extra vierge olijfolie
- 1 el kerrie
- 1/2 l kokend water*
- peper en zout
Instructions
Voorbereiding
- Was de pompoen en snijd hem in 4 stukken. Snijd ieder kwart in repen van ongeveer anderhalve cm en snijd daar de pitten en het zachte weefsel uit. Snijd de repen in stukjes.
- Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Maak de knoflooktenen schoon en snijd ze heel fijn.
Bereiding
- Verhit de olie en voeg de kerrie toe. Laat deze op laag vuur bakken tot je hem gaat ruiken (een minuut ongeveer). Voeg de uien en de knoflook toe en laat deze 5 minuten zachtjes meebakken tot ze glazig zijn.
- Voeg de pompoenblokjes en het water toe en breng aan de kook. Laat op zacht vuur met een deksel op de pan rustig koken tot de pompoenblokjes helemaal zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
- Eet smakelijk!
Ingrediënten
1 kg schoongemaakte pompoen in stukjes
150 gr rode linzen
1.5 l groentebouillon
2 wortelen in stukjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
stuk gember, duimgroot, geschild en fijngehakt
2 theel kerrie
1 rode peper, ontlijst en in reepjes
1 theel garam masala
1 laurierblaadje
2 djeroek poeroetblaadjes (limoenblad)
1 a 2 serehstengels
1 pijpje kaneel
rasp van 1 limoen
verse koriander
olie, zout, peper
BEREIDINGSWIJZE
Verhit de olie in een flinke pan met stevige bodem. Fruit daarin de ui, knoflook, rode peper en gember. Voeg kerrie, garam masala en eventueel wat sambal toe.
Laat de (gewassen) linzen en de in stukjes gesneden wortelen even meebakken, doe er dan de pompoenblokjes bij en roer alles nog even op hoog vuur door.
Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en doe er nog de resterende ingrediënten bij: rasp van 1 limoen, 2 djeroek poeroetblaadjes, kaneelpijpje, ingesneden en met zijkant van mes geplet citroengras en 1 laurierblaadje.
Laat alles een klein halfuurtje koken. Haal de kaneelstokjes, citroengras, blaadjes laurier en djeroek poeroet eruit.
Pureer de soep met de staafmixer
Maak op smaak af met zout en peper en serveer met wat verse koriander.
Lekker is ook nog een scheutje kokosmelk er doorheen. Of wat kookroom
NOTITIES
Is ruim 3 liter, dus ruim 10 kommen.
Portie voor maaltijd is 2 kommen vol (600cc)
Eiwit 10gr
Koolhydraten 42gr
Vetten 8gr
Kcal. 273
Hoi Nora,
Dank je wel voor dit recept! Ga ik zeker uitproberen, lijkt me erg lekker 🙂
Groetjes,
Karen
Pak soepgroente erbij kan ook en wat linzen meekoken
Hoi Nelleke,
Klinkt ook goed. En heel gemakkelijk. Dank je wel!
Groetjes,
Karen
Ik kook de blokjes in zo weinig mogelijk water met wat zout en kruiden uit de tuin, en voeg daarna
versie A: een bekertje zure room toe, en daarna OF kerrie OF nootmuskaat
versie B: een blikje kokosmelk en peper en zout
Hoi Joleen,
Dank je wel voor je recept, Ik ga een voor combinatie van A en B: kokosmelk met kerrie 🙂
Groetjes,
Karen