Mijn opa (Oop) was een gepassioneerd tuinier. Hij had een grote tuin rondom zijn bungalow in Brabant, en een stukje daarvan was moestuin. Ik herinner mij de boontjes en de rabarber. Beide vroor hij in. De boontjes werden eerst geblancheerd, en van de rabarber maakte hij compote.
Omdat rabarber van zichzelf behoorlijk zuur is wordt meestal (veel) suiker toegevoegd. Oop deed dat anders, die mengde de rabarber met appels zodat het zoet van de appels het zuur van de rabarber enigszins compenseert. Ik denk dat hij ook nog wel suiker toevoegde, want hij was een zoetekauw.
Ik heb deze week 2 kilo rabarber met 2 kilo appels ingemaakt. Zonder suiker maar met kaneel, en da’s ook zoet. Naar mijn smaak is het resultaat precies goed; nog best zuur, maar niet zo zuur dat ik er gekke gezichten van ga trekken. Precies goed dus, maar ik houd dan ook wel van een beetje zuur. Liefhebbers van een zoetere smaak kunnen altijd nog zelf suiker toevoegen.
Inmaken: voorbereidingen
Deze compote kun je prima buiten de koeling bewaren als je een paar regels in acht neemt. Je moet brandschoon materiaal gebruiken en dat vergt voorbereiding.
Om te beginnen heb je glazen potten met intakte draaideksels nodig. Ik spaar bruikbare potten op (lang leve de kelder). Potjes van HAK bijvoorbeeld. Da’s een heel mooi formaatje. Maar voor compote wil ik een iets grotere pot, en dan zijn die van de Horizon notenpasta’s (natuurvoedingswinkel) heel geschikt. Die hebben wat meer inhoud en bovendien een wijde opening, wat heel praktisch is bij het vullen.
Ik wilde niet alleen compote maken, maar ook jam, en had daarom beide soorten potten tevoorschijn gehaald. Want die voorbereidingen, daar heb ik een beetje een broertje aan dood, dus als ik er dan toch mee aan de slag ging, dan maar meteen ruim voldoende potten schoonmaken.
Mijn keuken is niet zo groot en ik heb maar 1 gootsteen. Om de potten te ontsmetten heb je heet water met soda nodig, en heet water zonder soda, dus 2 bakken. Ik gebruik een teiltje voor het soda-water. Daarin gaat ruim een eetlepel soda, een hele waterkan (1,7 liter) kokend water, en dan aangevuld met heet water uit de kraan. In de gootsteen gaat alleen heet water uit de kraan.
De potten en deksels gaan eerst in het soda-water. Ik schrob ze zorgvuldig schoon met een schone afwaskwast en daarna spoel ik ze zorgvuldig na in het schone water. Da’s wel belangrijk want soda is niet goed voor je gezondheid als je het binnen krijgt.
Het verdient aanbeveling om bij dit werkje afwashandschoenen te dragen, maar die had ik niet. Ik heb dus heeeeeeele warme vingers gekregen…
Zet de schone potten en deksels in een afdruiprek of op een schone theedoek of iets dergelijks. Als je ze even hebt laten staan is het meeste water verdampt als gevolg van de warmte. De rest maak je droog met een schone theedoek.
Het resultaat is een verzameling brandschoon glaswerk plus bijpassende deksels, en hele warme, rode vingers… En dan kan het echte werk beginnen.

Rabarber-appel-compote
Ingredients
- 2 kilo appels Elstar of een andere zoete appel
- 2 kilo rabarber
- 2 el kaneelpoeder
Instructions
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in stukjes.
- Was de rabarber, verwijder lelijke stukken en snijd hem in stukjes.
- Doe een bodempje water in een grote pan. Voeg de appels en de rabarber toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt en de appel zacht is. Roer de kaneel erdoor.
- Neem de pan van het vuur en vul de potten met de kokende compote. Vul een pot tot de rand met compote, draai het deksel er zo strak mogelijk op, en zet hem op z'n kop weg. Herhaal met volgende potten tot je pan leeg is.
Handige uitleg. De abrikozen compote staat al in de voorraadkast.
Dank je wel Vincent. Leuk om te horen (lezen)! En natuurlijk: eet smakelijk 🙂