Menu Close

De moestuin in week 37: pompoenen en tomaten gerooid

Oogst
Gisteren heb ik alleen voor mezelf gekookt. Ik had niks gepland en ik had nog wat kleine restjes van sausjes e.d. in de koelkast staan. Toen het tijd werd om te gaan koken ben ik de moestuin in gegaan en heb drie eerstelingen geoogst: wortelpeterselie, koolrabi en pastinaak. En daarmee heb ik een potje gekookt voor mezelf. Dat geeft me zo onbeschrijflijk veel voldoening; dat ik gewoon de tuin in kan lopen en een maaltje eten bij mekaar kan oogsten. Ongelooflijk…

Wortel- en knolgewassen

Yacon wk 37Zoals gezegd heb ik de eerste wortelpeterselie en pastinaak geoogst. En trouwens, ook de stengeluitjes zijn oogstrijp. Daar heb ik er gisteren 4 van geoogst en ze zijn prachtig en lekker. En ik heb een venkeltje geoogst, want de venkel staat nu toch wat dicht opeen, dus ik ga er wat jonge venkelplantjes tussenuit halen om ruimte te geven aan de andere planten. Ze zijn nu zo’n 10 cm groot en vrij plat, maar zeker eetbaar. En al dat prachtige loof erboven is ook eetbaar, dus 1 zo’n venkeltje levert best een aardige bijdrage aan een groentestoofpotje.

De zomerwortelen zijn vrijwel op, maar bietjes zijn er nog in overvloed. Die hebben niet of nauwelijks last van aantastingen, behalve dat er soms een konijn of muis een hapje mee-eet. Maar dat heb ik tot nu toe slechts 1x aangetroffen, verder zijn alle bietjes die ik heb geoogst puntgaaf. De Yacon zet ik elke week op de foto omdat ik hem zo mooi vind. Het oog wil tenslotte ook wat.

Die eerste pastinaak die ik gisteren oogstte, die heeft nogal een ingewikkelde vorm aangenomen. Ik las op het blog van Moesker’s Moestuin dat dat komt doordat de voedingsstoffen niet erg homogeen door de grond verdeeld zijn. En/of doordat de bovenlaag te rijk bemest is, maar dat kan ik me in dit geval niet zo goed voorstellen. Hoe dan ook: punt van aandacht voor volgend jaar.

Vruchtgewassen

Vrichtgewassen wk 37Afgelopen week heb ik de laatste 2 pompoenen geoogst en de planten gerooid. De bladeren vielen in hoog tempo ten prooi aan meeldauw, en nieuwe vruchten zouden er toch niet meer gevormd worden. Dan maar opruimen. Sinds dien hoef ik niet meer met hanentred door de moestuin te lopen, maar kan ik mij normaal bewegen.

Vanmorgen heb ik de tomatenplanten gerooid. Ik heb alle vruchten die nog goed waren (d.w.z. niet aangetast door Phytoftera) er af gehaald en de planten uit de grond getrokken. Omdat ze behoorlijk zwart waren heb ik ze maar niet op mijn eigen composthoop gedaan, maar in de opslag die op 28 oktober door de gemeente wordt opgehaald.

Halfrijpe tomatenDe tomaten die al een beetje kleur hadden heb ik in de vensterbank gelegd. De ervaring leert inmiddels dat ze daar wel verder afrijpen. Die rooie vooraan, die liggen er al een paar dagen. De rest is van vanmorgen.

Groene tomaten in de kelderDe groene tomaten heb ik op kranten in de kelder gelegd. Ik heb van diverse mensen gehoord dat je op die manier toch nog rijpe tomaten kunt krijgen. Schijnt best enige weken te kunnen duren. En ze moeten dus juist in het donker liggen. Heel vreemd vind ik dat, maar het is het proberen waard.

Koolgewassen

Rucola en raapstelenDe rucola en raapstelen die ik gezaaid heb staan al duidelijk zichtbaar boven de grond. Over een week of wat zal ik nogmaals 2 rijtjes van elk zaaien. Eens kijken of dat nog wat wil worden, zo laat in het seizoen.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 37De bladgewassen staan er erg mooi bij. Letterlijk. Hier zie je de prei, die je nauwelijks ziet omdat de afrikaantjes die er tussen staan zo hoog zijn. Maar daar kan de prei wel tegen. Daarvoor nog een paar doorgeschoten kropjes rode eikenbladsla. Prachtig toch, al die kleuren? En de plaagorganismen lijken er door van de wijs te worden gebracht, want tot nu toe zien alle groenten er gaaf uit.

Andijvie en slaDe uitgeplante andijvie en rode eikenbladsla groeien niet zo hard als ik had verwacht. Maar ze zien er erg mooi uit, dus ik zal gewoon wat langer geduld moeten hebben. Gelukkig is er ondertussen nog genoeg te oogsten. Op de foto links van de andijvie staat de Nieuwzeelandse spinazie, rechts de rabarber.

Blad- en vruchtgewassenHier kijk je over de bladgewassen naar de vruchtgewassen. Hoewel ik de tomaten heb gerooid staat het daar nog steeds behoorlijk vol. Volgend jaar moeten de planten verder uit elkaar.

Peulgewassen

Sperziebonen wk 37Het blad van de sperziebonen begint al geel te verkleuren, maar nog steeds kan ik oogsten. Niet meer zoveel (gelukkig), maar nog altijd meer dan wij met ons twee├źn op kunnen. Ik heb inmiddels ruim 2,5 kilo sperziebonen in porties in de vriezer liggen. Daar kunnen we nog lang mee vooruit.

Veldsla en spinazie wk 37De veldsla en spinazie die ik naast de sperziebonen heb gezaaid komen op. De veldsla staat vooraan en is op de foto bijna niet te zien, maar de spinazie die erachter staat al wel.

Uitgezaaide doperwtenDe doperwten (of zijn het kapucijners?) hebben zich uitgezaaid en komen her en der op. Ik vind het wel grappig en ze staan me niet in de weg, dus voorlopig mogen ze blijven.

Rabarber

Rabarber wk 37De rabarber is enorm. Ik heb gisteren een paar stelen geoogst om op een normale manier over het paadje te kunnen lopen. Ik heb 150 gram in stukjes gesneden rabarber gekookt met 150 gram appel en een theelepel kaneel, en dat levert een heerlijke compote op die wat mij betreft precies in balans is tussen zuur en zoet. Dus vanmiddag koop ik 2 kilo appels extra om deze week compote in te maken. Want ik ben bang dat als ik nog langer wacht met het oogsten van de rabarber, dat hij dan hard en taai wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *