Omdat er gisteren een vriendin bij me kwam die ik al veel te lang niet meer had gezien heb ik uitgebreid gekookt. Ik had het recept geselecteerd omdat er zowel courgette als spinazie in gaat, en die heb ik op dit moment allebei in behoorlijke hoeveelheden beschikbaar. Heel erg vers, uit eigen moestuin 🙂
Dat is echter geen vereiste voor dit gerecht; uiteraard mogen de ingrediënten ook uit de winkel komen. Ik had nog een vegan kaasje in de vriezer liggen, dus dat kwam goed uit. Het is nu ook bewezen dat die vegan kaas prima is in te vriezen.
In deze lasagne worden plakken courgette gebruikt in plaats van de traditionele pasta. Dat blijkt erg lekker te zijn. En het is wat minder zwaar dan pasta, hoewel het gerecht wel goed vult door de vele noten die erin verwerkt zijn. Gezien de ingrediënten (tomaat, courgette, spinazie) is het echt een gerecht voor in de zomer. Het is zo lekker en het ziet er zo mooi uit dat je dit gerust kunt serveren als je gasten ontvangt.
In onderstaand recept geef ik de snelle bereidingswijze. Met een kant-en-klare tomatensaus en spinazie uit de diepvries. Die je uiteraard beide zelf kunt maken als je tijd en zin hebt.
Oorspronkelijke recept gevonden op Full of Beans, vegan living in the real world, van Greg en Georgia.

Courgette-lasagne (vegan, gluten-vrij)
Ingredients
Vegan ricotta
- 2 cups rauwe cashewnoten
- 1/2 cup water
- 1 el appelazijn
- 1 el voedingsgist
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1/4 tl uienpoeder
- 1/2 tl zeezout
- zwarte peper
Courgette-lasagne
- 4 courgettes middelgroot
- 1,2 l tomatensaus
- 450 g gehakte spinazie diepvries
- 1 vegan kaasje Zie Notities
- 1 recept vegan ricotta
Instructions
Vegan ricotta
- Zet de cashewnoten een dag van te voren in heel ruim water in de week.
- Giet de cashewnoten af, spoel ze af met schoon water en doe ze met alle andere ricotta-ingrediënten in een keukenmachine of blender. Schakel de machine in. Begin op lage snelheid en voer de snelheid geleidelijk op tot het maximum. Laat hem zo een paar minuten draaien tot je een hele gladde massa hebt.
Courgette-lasgane
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng de ricotta en de (uitgelekte) spinazie door elkaar.
- Snijd de courgettes met behulp van een kaasschaaf in plakken van een paar mm dik.
- Bedek de bodem van een grote ovenschaal met 1/3 van de saus. Leg daarop een laag courgette en daar weer op de helft van het ricottamengsel.
- Herhaal de vorige stap.
- Verdeel de rest van de tomatensaus erover en sluit af met een laag courgette.
- Rasp het kaasje tot kruim en verdeel dit over de lasagne.
- Doe de schaal in de voorverwarmde oven en laat hem in 40 minuten door en door gaar en warm worden.
- Serveer direct.
- Eet smakelijk!
Wat creatief weer Karen!