Menu Close

Gerookte cashew-kaas met pesto (vegan)

Gerookte cashew-kaas met pesto

Gerookte cashew-kaas met pestoIk ben dol op kaas. Hollandse kaas, Franse kaas, harde kaas, zachte kaas,… Het maakt eigenlijk niet uit, ik vind alle kaas lekker. Maar ja, kaas wordt gemaakt van melk en het stremsel dat men gebruikt om kaas te maken komt bijna altijd uit de lebmaag van een kalfje, en is een bijproduct van de kalverslachterij. Niet bepaald veganistisch dus.

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst zelf vegan kaas gemaakt. Wat een ontdekking! Ik had de ingrediënten al in huis, want ik was al langer van plan om dit recept uit te proberen. Het blijkt heel eenvoudig en in een handomdraai klaar. In dit recept is de kaas “opgeleukt” met liquid smoke om er een rokerige touch aan te geven, en met basilicum en knoflook. Maar ik heb al bedacht dat je deze kaas ook kunt maken met bijvoorbeeld komijn, kruidnagel of fenegriek. Of mosterd, olijven, zongedroogde tomaatjes, of nog iets anders. Kortom, het hek is van de dam en de mogelijkheden worden slechts beperkt door je fantasie.

De kaas is snel klaar en het resultaat is zo stevig dat je het kunt schaven met een kaasschaaf, of je kunt hem raspen. Hij schijnt zelfs te smelten als je hem door een warm gerecht doet, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik heb hem geserveerd als borrelhapje, op walnotenbrood. En ik heb hem als broodbeleg gegeten. En zo uit het vuistje. Allemaal lekker 🙂

Oorspronkelijke recept gevonden op One Green Planet.

Gerookte cashew-kaas met pesto

Gerookte cashew-kaas met pesto

Harde vegan kaas van cashewnoten. Je kunt hem snijden, schaven en raspen. De smaak kun je eindeloos variëren.
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Servings 4 kaasjes

Ingredients
  

Pesto

  • 2 cups verse basilicumblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper uit de molen

Cashew kaas

  • 2 cups rauwe cashewnoten
  • 28 g agar poeder
  • 3 el citroensap vers geperst
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 tl liquid smoke
  • 1/4 cup voedingsgist
  • 1,5 tl zout
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Instructions
 

Pesto

  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en maal ze fijn.

Cashew kaas

  • Maal de cashewnoten in een keukenmachine zo fijn mogelijk.
  • Doe 750 ml water in een middelgrote pan en voeg de agar toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten rustig koken.
  • Voeg ondertussen de overige ingrediënten behalve de pesto aan de gemalen cashewnoten in de keukenmachine toe en snijd op hoge snelheid tot je een soort dikke pasta hebt.
  • Haal, als het water met de agar 5 minuten heeft gekookt, de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de cashewmix toe. Roer met een garde. In eerste instantie lijkt het wat klonterig, maar als je blijft roeren zal je zien dat het vrij snel verandert in een gladde massa.
  • Roer dan de pesto er in een keer doorheen. Vooral niet teveel roeren, want je wilt een beetje een afwisseling in kleur in je kaas. Dus 1 of 2 keer doorroeren is voldoende.
  • Verdeel het mengsel gauw over 4 ramekins en zet deze een half uur in de koelkast om op te stijven. Bij mij waren de kaasjes binnen een half uur klaar.
  • Snijd voorzichtig met een dun, scherp mes langs de kaasjes om ze uit de ramekins te halen.
  • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating