Menu Close

Citroengierst met groene asperges en geroosterde kerstomaatjes

Citroengierst met groene asperges en geroosterde kerstomaatjes

Een Nederlands spreekwoord luidt:

Verandering van spijs doet eten

Dit geldt niet alleen in overdrachtelijke zin, maar zeker ook in letterlijke zin. Rijst is inmiddels niet meer weg te denken uit het voedingspatroon van veel Nederlanders, maar er bestaan nog veel meer eetbare granen. Gierst bijvoorbeeld.

Het is eenvoudig klaar te maken en je kunt het serveren bij ieder gerecht dat je met rijst serveert. Variatie is de sleutel tot gezondheid, dus probeer het eens. Onderstaand gerecht kan nog net. Asperges zijn nog heel even verkrijgbaar. Groene asperges hebben het voordeel over witte dat je ze niet hoeft te schillen. Alleen even de harde kontjes eraf snijden en je kunt ze zo koken of bakken of grillen. En persoonlijk vind ik ze ook lekkerder dan witte asperges, maar da’s een kwestie van smaak.

Het gerecht van vandaag heb ik geserveerd met de saus die ik al eerder publiceerde bij de Smeuige knoflookpasta met geroosterde kerstomaatjes.

Recept geïnspireerd op een recept dat ik vond op Noming thru Life.

Citroengierst met groene asperges en geroosterde kerstomaatjes

Citroengierst met groene asperges en geroosterde kerstomaatjes

Typisch voorjaarsgerecht, eenvoudig te bereiden. En lekker, dat vooral.
Cook Time 45 mins
Total Time 45 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 1/2 cup gierst
 • 2 el citroensap vers geperst
 • 500 g groene asperges
 • 250 g cherrytomaatjes
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • peper en zout

Instructions
 

 • Verhit de pan waarin je de gierst wilt koken. Voeg de gierst toe en rooster deze in ca. 5 minuten tot hij lichtbruin kleurt en lekker begint te ruiken. Voeg dan voorzichtig 1,5 cup water en een beetje zout toe.
 • Breng het water aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en doe er eventueel een sudderplaatje tussen. Laat de gierst met een deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar worden.
 • Draai als de gierst gaar is en al het water verdampt het vuur uit en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zwarte peper en laat de gierst nog rustig 10 minuten staan met het deksel op de pan.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius. Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Leg ze met de opengesneden kant boven op een bakplaat met bakpapier, bestrooi ze met zout en peper en sprenkel er een beetje olijfolie overheen. Laat ze in 20 minuten in de oven gaar en zacht worden.
 • Snijd ondertussen de harde delen van de asperges af. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en doe de asperges erin. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je de asperges in 2 of 3 stukken snijden om ze gemakkelijker te kunnen bakken. Laat ze eerst even op hoog vuur warm worden terwijl je regelmatig roert. Draai dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de asperges op deze wijze zachtjes gaarstoven.
 • Verdeel de gierst over 2 borden. Verdeel daarover eerst de asperges, vervolgens de saus (zie notitie hieronder) en dan de tomaatjes. Eet smakelijk!

Notes

Voor extra smaak en smeuigheid heb ik dit gerecht geserveerd met de saus die je vindt op Smeuige knoflookpasta met geroosterde kerstomaatjes. Het is geen slecht idee om daarvan een flinke hoeveelheid te maken en deze in porties in te vriezen voor later gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating