Menu Close

Courgette-wortel-aardappel-burgers

courgette-wortel-aardappel-burgers

courgette-wortel-aardappel-burgers
Burgers maken zonder ei en/of kaas valt niet mee. Ze hebben nogal de neiging om uit elkaar te vallen. Eigenlijk zou ik daar geen probleem van moeten maken, want voor de smaak maakt het weinig uit. En daar waar het terecht komt hangen ook geen schilderijtjes. Maar ja, het oog wil ook wat. Burgers zien er aantrekkelijker uit dan een roerbakgerecht, en een krokant gebakken burger met een zachte binnenkant smaakt toch ook een beetje anders. En dus gaat mijn queeste naar perfecte plantaardige burgers door.

Het volgende recept is heel geslaagd. Je kunt het serveren als voorgerecht, bijgerecht of bij de borrel, maar klaargemaakt in grotere hoeveelheden kun je het ook prima als hoofdgerecht serveren. Voorafgegaan door een gemengde salade en geserveerd met gekookte aardappels bijvoorbeeld. En afgemaakt met wat sour cream. Heerlijk!

De Engelstalige versie van dit recept vond ik op Chef In You.

courgette-wortel-aardappel-burgers

Courgette-wortel-aardappel-burgers

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

  • 2 courgettes LET OP: Notitie onderaan recept!
  • 30 g wortel geraspt
  • 95 g aardappel gekookt en geprakt
  • 30 g maismeel
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1/4 tl tijm gedroogd
  • peper en zout
  • 2 el kokosolie

Instructions
 

  • Rasp de courgettes op een grove rasp. Doe ze in een vergiet en roer er een theelepel zout doorheen. Laat dit 30 minuten staan.
  • Druk het water uit de courgette. Ik doe dit door een pluk courgette in mijn hand te nemen en zo hard mogelijk te knijpen. Dat gaat prima. Wel van te voren even je handen wassen...
  • Doe de courgette samen met de wortel, aardappel en tijm in een kom. Proef ervan en voeg naar smaak meer zout en ook wat peper toe.
  • Meng in een andere kom het meel met het bakpoeder. Bakpoeder kun je het beste door een zeefje toevoegen om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het meel toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar.
  • Vorm balletjes van het mengsel. Hoe groot of klein je ze maakt is aan jou. Druk de balletjes plat zodat het burgers worden. Je kunt deze een poosje in de koelkast leggen. Dan zijn ze makkelijker te bakken en nemen minder vet op. Maar je kunt ze ook meteen bakken.
  • Verhit een eetlepel olie in een pan met anti-aanbaklaag. Bak hierin de helft van de burgers op middelhoog vuur. Als de onderkant bruin is draai je ze om. Ongeveer 3 minuten per kant.
  • Herhaal met de rest van de burgers.
  • Serveer met een gemengde salade, gekookte aardappels en vegan sour cream.
  • Eet smakelijk!

Notes

Courgettes heb je in allerlei maten. Dus "2 courgettes" is niet heel duidelijk. Als je de courgettes hebt geraspt moet dat 2 cups stevig aangedrukte courgette opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating