Menu Close

Rita’s Mapla’s

Rita's Mapla's

Rita's Mapla's
Ik geloof niet dat je, als je sterft, helemaal ophoudt te bestaan. Zoals ik ook niet geloof dat je pas begint te bestaan bij je geboorte of conceptie. De uitleg van Thich Nhat Hanh over leven en dood spreekt me wel aan. Hij heeft me ooit, tijdens een retraite in Papendal, uitgelegd dat alles transformeert. Als iemand sterft transformeert zij naar een andere vorm. De kunst is om die andere vorm waar te nemen en er contact mee te leggen.

Rita was mijn tweede moeder. Bijna 30 jaar was ik haar kind en zij mijn (mee)moeder. Ze luisterde naar me, adviseerde, relativeerde en hielp me in praktische zin. In de zomer van 2010 kwam daar een abrupt einde aan toen ze op 62-jarige leeftijd overleed aan alvleesklierkanker. Sinds dien draag ik haar met me mee. Alleen al door het feit dat ik aan haar denk leeft ze voort, zij het in een andere vorm. Eentje die ik niet kan zien. Maar mijn gedachten kan ik ook niet zien, en toch weet ik 100% zeker dat die er zijn. Dus ik ga ervan uit dat dat met de doden ook zo is. Je ziet ze niet, maar op de een of andere manier, of beter gezegd: in de een of andere vorm, zijn ze er wel.

Rita is de uitvinder van de Mapla. Mapla is kort voor Maaltijdplak. Een plak dus waar alles in zit. Vroeger maakte zij ze met vlees en ei en kaas. En voor mij zonder vlees. Ik ben nu al een poosje aan het proberen om ze zonder ei en kaas te maken, maar ze hebben dan de neiging om uit elkaar te vallen. Door allerlei recepten met elkaar te combineren is het me tenslotte toch gelukt om hele smaakvolle Mapla’s te maken die zich goed tot burgers laten vormen en niet uit elkaar vallen. Van buiten knapperig en bruin, en van binnen lekker zacht en smeuïg. Precies zoals Rita ze lekker had gevonden 🙂

Dit zijn Mapla’s zoals Rita ze nooit heeft gemaakt of geproefd, maar toch vernoem ik ze naar haar. Gewoon omdat ik dat leuk vind en omdat ik ervan overtuigd ben dat ze ze heerlijk zou hebben gevonden. En mocht ze ergens op een wolk naar me zitten te kijken, dan weet ik ook zeker dat ze nu breeduit naar me lacht.

Rita's Mapla's

Rita's Mapla's

Maaltijdplakken waar alles in zit voor een complete maaltijd. Knapperig en bruin van buiten, smeuïg en zacht van binnen.
Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 1 min
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 100 g linzen
 • 75 g havermout
 • 1 el bouillonpoeder
 • 3 el voedingsgist
 • 350 g zoete aardappel in stukjes
 • 1 el kokosolie
 • 140 g wortel geraspt
 • 80 g prei in ringetjes
 • 50 g bleekselderij fijngesneden
 • 100 g witte kool fijngesneden
 • 1/4 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl (smoked) paprikapoeder
 • 1 tl zeezout
 • 15 slagen zwarte peper uit de molen
 • 4 el kokosolie

Instructions
 

Voorbereiding:

 • Doe de linzen met een ruime hoeveelheid water in een pan en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan in 20 minuten op heel laag vuur gaar koken.
 • Meng de havermout met het bouillonpoeder en de voedingsgist.
 • Kook de (zoete) aardappels gaar in een beetje water. Giet af en prak ze fijn.
  Aardappels prakken
 • Verhit de kokosolie en voeg de groenten toe. Laat met een deksel op de pan op laag vuur gaar stoven terwijl je regelmatig roert.
  Gesneden groenten
 • Giet de linzen wanneer ze gaar zijn af en vang 100 ml kookvocht op. Meng dit door het havermoutmengsel en laat 10 minuten staan zodat het vocht wordt opgenomen.
 • Voeg de linzen, geprakte aardappel en groenten toe aan het havermoutmengsel, evenals het zout, knoflookpoeder, paprikapoeder en de peper.
  Alles door elkaar
 • Zet dit mengsel minstens een uur in de koelkast. Koud kun je er namelijk veel makkelijker burgers van vormen.

Bereiding

 • Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties. Herhit 2 el kokosolie. Vorm met je handen van elke portie een bal en druk deze plat tot een burger. Doe 4 burgers in de pan en bak ze in 5 minuten per zijde bruin en knapperig. Herhaal met de andere 4 porties.
  Mapla's in de pan
 • Eet smakelijk!

Notes

Ik heb zoete aardappels gebruikt, maar je kunt ook gewone aardappels nemen. Dat geeft een andere smaak, maar anders is niet per definitie lekkerder of minder lekker. Het is gewoon anders.
Sinds kort heb ik "smoked paprika" in huis. Dit is paprikapoeder met een rooksmaak. Heel apart. Maar je kunt ook gewoon paprikapoeder gebruiken. Dan geldt hetzelfde als bij de aardappels: het geeft een andere smaak aan het gerecht.
Serveer de Mapla's bijvoorbeeld met Hummus, Bitchin' Sauce of Beter-dan-kaas-saus.

2 Comments

  • Karen Drost

   Hoi Judy,

   Jazeker kun je ze invriezen. En als je ze dan ontdooit en bakt smaken ze als nieuw. Bij wijze van spreken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating