Menu Close

Hartige linzencake

Hartige linzencake

Hartige linzencake
Hartige taarten vind ik leuk om te maken en handig, want over het algemeen kun je er prima stukken van overhouden en invriezen. En dat is dan weer fijn op dagen dat we laat thuis zijn en ik geen zin meer heb om te koken.

De traditionele hartige taarten bestaan uit een bodem van bladerdeeg, gemaakt van o.a. tarwebloem en boter (of wat daar voor door moet gaan), en vaak zit er ook nog wel iets van ei door. Allemaal ingrediënten die ik niet verdraag. Maar dit recept van Whole Foods Market is qua ingrediënten helemaal in orde. Welliswaar geen taart, maar cake reken ik ook goed. Geserveerd met een salade en een sausje heb je er een prima maaltijd aan.

Ik had zoals verwacht teveel voor één maaltijd, dus ik heb er, toen de cake was afgekoeld, plakken van gesneden en die heb ik ingevroren. Die kunnen dienst doen als volledige maaltijd, maar 1 zo’n plak kun je natuurlijk ook prima gebruiken als een soort burger. Voor op brood of bij een maaltijd.

Hartige linzencake

Hartige linzencake

Geserveerd met een gemengde salade en een sausje vormt deze cake een volledige maaltijd. Of je serveert een plak als burger op brood of bij een maaltijd.
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Servings 1 cake

Ingredients
  

  • 200 g linzen
  • 100 g couscous
  • 1 el kokosolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 250 g (kastanje)champignons in plakjes
  • 160 ml appelsap
  • 2 tl bouillonpoeder
  • 1 1/4 tl zeezout
  • 75 g havermout
  • 1 rode paprika in kleine stukjes

Instructions
 

  • Breng de linzen met 900 ml water aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de linzen in ongeveer 20 minuten gaar worden.
  • Doe de couscous met 1/4 tl zout in een schaaltje. Giet er 300 ml kokend water overheen en laat afgedekt staan om te wellen.
  • Verhit de kokosolie. Voeg de ui toe en fruit deze. Voeg dan de champignons, het bouillonpoeder, 1 tl zout en het appelsap toe. Laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de champignons gaar zijn.
  • Doe dit mengsel in een keukenmachine of blender en maal fijn. Doe het mengsel in een kom en voeg de linzen, couscous, havermout en paprika toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Bedek de bodem en wanden van een rechthoekige cakevorm met bakpapier. Doe de linzenmix in de cakevorm, spreid het gelijkmatig uit en druk het een beetje aan, ook en vooral in de hoekjes.
  • Laat de cake in 30 minuten door en door warm worden. Serveer plakken van deze cake met een gemengde salade en een sausje naar keuze.
  • Eet smakelijk!

2 Comments

    • Karen Drost

      Precies 🙂 En je kunt er natuurlijk eindeloos mee variëren. In plaats van couscous kun je een ander graan nemen (amarant, bulgur, gerst, etc…) en het wordt vast nog lekkerder als je er verse tuinkruiden aan toevoegt. Weet je wat, als jij nou eens een beetje experimenteert, dan kom ik het resultaat wel proeven 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating