Menu Close

Hemelse vegan kwarktaart met blauwe bessen

Hemelse vegan kwarktaart

Hemelse vegan kwarktaart
Eigenlijk ben ik een ontzettende snoepkont. Koekjes, gebak, chocolade, … ik lust er wel pap van! Of beter gezegd: ik eet ze liever dan pap. Helaas bevatten de meeste van dit soort lekkernijen vrijwel uitsluitend ongezonde ingredienten waar ik ziek van word. En dus heb ik geleerd me te beheersen. Een beetje althans, want het blijft moeilijk om vanaf te blijven als ze pontificaal voor m’n neus staan.

Naarmate ik me beter aan mijn gezonde dieet houd gaat mijn lichaam ook eerder protesteren wanneer ik zondig. Tegenwoordig krijg ik al heel gauw buikpijn van suiker en zuivel. Dat helpt wel om me te beheersen, maar leuk is anders. Vandaar mijn voortdurende speurtocht naar lekkers dat ook nog eens gezond is. Alles met mate natuurlijk, maar ook op dit gebied gaat een wereld voor me open.

Zo heb ik 2 weken geleden een vegan “kwark”taart gemaakt. Hij is alles wat je van iets dat als kwarktaart wordt aangeprezen mag verwachten: zoet en romig. En zoooooo lekker! Alsof er een engeltje over je tong piest 🙂 Het kostte mij een klein uur om hem klaar te maken. Over het algemeen kan ik gerechten sneller bereiden naarmate ik ze vaker klaarmaak. Vooral veel oefenen dus, wat zeker geen straf is. Vanavond komen er vrienden langs, en morgen komt een vriendin me helpen in de tuin. Ze was afgelopen dinsdag jarig, dus dat maakt het noodzakelijk om te zorgen voor iets lekkers bij de thee. Toch?

Een reeds aangesneden taart vind ik dan weinig feestelijk, dus vanmiddag ga ik er gebakjes van maken, in muffin vormpjes. Dat maakt voor de smaak natuurlijk niets uit, maar het oog wil ook wat. Ik zal mijn best doen om foto’s te maken van de gebakjes en die later op dit blog te plaatsen. Ik vergeet vaak om foto’s te maken omdat we direct gaan eten als het klaar is…

Het originele recept vond ik op Healthy Happy Life. Uiteraard heb ik het een beetje aangepast aan mijn eigen mogelijkheden en ideeen, dus hieronder vind je mijn versie.

Hemelse vegan kwarktaart

Hemelse Vegan Kwarktaart met Blauwe Bessen

Vegan kwarktaart met een bodem van noten en dadels. In de vulling o.a. cashewnoten, sinaasappel en blauwe bessen. Een waardig alternatief voor de klassieke kwarktaart. Zonder geraffineerde suiker en zonder zuivel.
Prep Time 1 min
Total Time 9 mins
Servings 8 punten

Ingredients
  

Bodem

 • 125 g paranoten of walnoten, hazelnoten, amandelen, etc.
 • 120 g dadels

Vulling

 • 225 g rauwe cashewnoten
 • 60 ml kokosolie gesmolten
 • 60 ml ahornsiroop
 • 1/4 tl zeezout
 • 1 sinaasappel biologisch!

Bovenlaag

 • 60 ml vulling
 • 30 ml kokosolie gesmolten
 • 120 g blauwe bessen vers of ontdooid

Instructions
 

Voorbereiding

 • Doe de cashewnoten in een kom met water met een snufje zout en laat ze een paar uur of een hele nacht/dag staan weken. Hoe zachter ze zijn, des te zachter wordt ook je vulling.

Bodem

 • Maal de paranoten in een keukenmachine tot kruimels. Voeg de dadels toe en maal op hoge snelheid tot alles heel fijn is en gaat klonteren. Schep het mengsel uit de keukenmachine in een springvorm van 20 cm en druk stevig aan op de bodem en in een deel van de rand (ongeveer anderhalve cm).
 • Zet in de koelkast

Vulling

 • Giet de cashewnoten af, spoel ze af en droog ze zo goed mogelijk. Ik heb ze in een dubbelgevouwen theedoek gelegd en zo goed mogelijk drooggewreven. Hoe droger je ze maakt, des te steviger wordt je taart.
 • Was de sinaasappel heel goed af met een beetje zeep en water. Droog hem af en rasp wat van de schil. Gebruik alleen het buitenste, gekleurde laagje; het witte spul eronder is erg bitter. Pers de sinaasappel en meet 60 ml sap af. Wat er eventueel nog over blijft word niet gebruikt en kun je lekker opdrinken.
 • Doe de cashewnoten, kokosolie, ahornsiroop, zeezout, sinaasappelrasp en -sap in de keukenmachine en zet deze aan op lage snelheid. Voer gaandeweg de snelheid op tot je uiteindelijk op maximale snelheid zit. Dit resulteert na een paar minuten in een zijdezacht mengsel.
 • Giet dit mengsel over de bodem. Houd daarbij 60 ml achter voor de bovenlaag.

Bovenlaag

 • Doe alle ingrediënten voor de bovenlaag in de keukenmachine en meng op hoge snelheid.
 • Verdeel dit over de vulling en zet in de koelkast om op te stijven.

Serveren

 • Haal de taart een uur voordat je hem wilt serveren uit de koelkast. Vrijwel alles heeft op kamertemperatuur meer smaak dan ijskoud.
 • Eet smakelijk!

Notes

Als je de schil van een citrusvrucht gebruikt (in dit geval sinaasappel), gebruik dan altijd een biologische vrucht. Want de schil van niet-biologisch citrusfruit bevat heel erg veel gif in alle mogelijke variaties, en dat was je er niet af. Op biologisch fruit zit meestal ook een waslaagje, maar dat spoel je met een beetje gewone handzeep wel weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating