Menu Close

Groenteschotel met rijst en linzen

Groenteschotel met rijst en linzen

Groenteschotel met rijst en linzenDit gerecht heb ik met kerst gemaakt. Er gaan nogal wat ingredienten in en dat maakt het bewerkelijk, maar moeilijk is het niet. Het kost meer tijd dan ik gemiddeld op een dag aan koken besteed, maar als je dit gerecht klaarmaakt in de hoeveelheden zoals aangegeven in het origineel, dan heb je ook wel meteen voor een weeshuis genoeg.

In onderstaand recept heb ik de hoeveelheden aangepast voor 4 personen, maar je kunt het heel gemakkelijk aanpassen naar zoveel personen als je maar wilt. Het gerecht laat zich prima invriezen, dus het loont de moeite om meer te maken. Want dit is zo lekker, dat wil je beslist vaker eten!

Dit gerecht leent zich uitstekend voor een winterse avond met veel vrienden om de tafel. Je kunt het helemaal van te voren klaarmaken zodat je het voor het eten alleen nog hoeft op te warmen. Houd dan wel rekening met een langere tijd in de oven, aangezien de schotel dan koud de oven in gaat.

Groenteschotel met rijst en linzen

Groenteschotel met rijst en linzen

Prep Time 1 hr 15 mins
Total Time 1 hr 35 mins
Servings 4 personen

Ingredients
  

Cashew kruimel laag

  • 1/2 cup rauwe cashewnoten
  • 3 el voedingsgist
  • 1/2 tl tamari of ketjap assam of citroensap
  • 1 tl peper en zout
  • 150 g linzen
  • 1 tl herbes de Provence
  • 240 g bruine (basmati)rijst

Groenten

  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 2 el kokosolie
  • 1 zoete aardappel
  • 200 g witte kool
  • 1 courgette
  • 1 tl basilicum gedroogd
  • peper en zout
  • 1 el maizena

Tomatensaus

  • 1 el kokosolie
  • 1 ui
  • 1 blik gehakte tomaten
  • 1 tl basilicum gedroogd
  • 1 cup verse basilicum grof gehakt
  • peper en zout

Instructions
 

Cashew kruimel laag

  • Maal de cashewnoten fijn in een keukenmachine of blender. Niet te lang malen, want dan wordt het kleverig en dat is niet de bedoeling.
  • Doe de gemalen cashewnoten in een kommetje en meng de voedingsgist er doorheen. Voeg de tamari toe en roer door zodat je een kruimelig mengsel krijgt.
  • Kook de linzen met de herbes de Provence en de rijst apart, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen.

Groenten

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Maak de ui, knoflook en paprika schoon en snijd ze fijn. Verhit de kokosolie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook en paprika tot ze glazig zijn en een beetje bruin aan de randjes.
  • Maak ondertussen de zoete aardappel, witte kool en courgette schoon en snijd ze in stukjes.
  • Voeg ze toe aan het ui-mengsel en laat ze op laag vuur met de deksel op de pan langzaam gaar worden. Roer regelmatig en voeg indien nodig zo af en toe een eetlepel water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Maak op smaak met basilicum, peper en zout. Indien het mengsel erg nat is kun je wat maïzena oplossen in water en dat er doorheen mengen om te binden.

Tomatensaus

  • Maak de ui schoon en snipper deze.
  • Verhit de olie en fruit de ui tot deze glazig en een beetje bruin is. Voeg de gehakte tomaten toe. Voeg als de saus kookt de overige ingrediënten toe. Laat eventjes doorpruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen.

De schotel

  • Verdeel de rijst over de bodem van een overschaal. Verdeel hierover de linzen, gevolgd door de groenten. Giet de tomatensaus erover en verdeel tenslotte de cashew-kruimels over het geheel.
  • Laat in ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven door en door warm worden en een beetje bruin aan de bovenkant.
  • Eet smakelijk!

2 Comments

  1. Debbie Francke-Klap

    Hoi Karen, Ik heb heb het recept aangepast, aangezien ze hier geen zoete aardappel lusten (zucht). Ik heb de witte kool en de zoete aardappel eruit gelaten en vervangen door 5 minuten voorgekookte sperzieboontjes. De rijst heb ik dan in groentebouillon gekookt om het wat hartiger te maken. De boontjes nog even geroerbakt (is dat een woord?) in kokosolie. Was lekker. We doen met ons vieren trouwens wel twee keer met dit recept. De andere helft zit met ovenschaal en al in de oven. Lekker makkelijk!

    • Karen Drost

      Hoi Debbie,

      Dank je wel voor je reactie 🙂 Dat klinkt ook erg lekker! Recepten zijn er om aan te passen vind ik. Het komt niet zo heel vaak voor dat ik me precies aan de voorschriften houd. Maar dat is ook net het leuke aan koken; dat je er eindeloos mee kunt variëren en zo steeds weer nieuwe dingen maakt. Toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating