Super-simpele tongstrelende suikervrije kwetsenjam

 

Kwetsenjam
Er was eens een tijd dat ik elke zomer vele potten jam maakte. De laatste jaren is dat niet gelukt, maar vorige week dan toch eindelijk wel. Ik houd erg van jam, maar niet van die overgezoete doorsnee jam die je in de supermarkt koopt. Daar hebben mijn verfijnde smaakpapillen geen waardering voor. Die proeven dan alleen nog maar suiker.

Als ik jam koop, dan alleen dus suiker. Gezoet met natuurlijke suikers. Gelukkig is daar steeds meer keuze in, ook bij de supermarkt. Alleen de prijs is een bezwaar; je betaalt al gauw € 3,- voor een klein potje jam.

Het enige fruit dat ik in mijn tuin heb is aardbeien. En aangezien die niet beschermd zijn tegen vogels en andere mee-etende liefhebbers, oogst ik daar hoogstens een paar per dag van. Net lekker om direct op te eten, maar niet eens genoeg om een schaaltje te vullen, laat staan om er jam van te maken. Dus als ik zelf jam wil maken moet ik het fruit kopen.

En dat is nu best gunstig: de Edeka heeft al weken kwetsen (een pruimensoort) in de aanbieding. 2 kilo voor € 2,99. Dus vorige week heb ik die gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Voor wie nooit eerder jam heeft gemaakt: dit is zo’n beetje het simpelste dat je kunt bedenken. Kind kan de was doen.

Omdat ik al veel langer voornemens was om weer zelf jam te maken heb ik de afgelopen maanden als ik bij de EkoPlaza was al regelmatig een fles appeldiksap meegenomen. In de veronderstelling dat ik heel veel jam zou gaan maken. Nou ja, misschien komt dat nog…

Uit de tijd dat ik mijn geld verdiende als privé-kok heb ik nog een enorme voorraad Marmello Jammakers 1:
MarmelloDat is pectine en die gebruik je om jam te maken zonder zuiker. Pectine zorgt ervoor dat de vloeistof bindt en dus niet meer zo heel erg vloeibaar is. Ik heb die voorraad al vele jaren en hij is ongetwijfeld over zijn datum heen. Maar dat zegt niet zoveel. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum op hun producten te zetten, maar deze pectine is erg goed verpakt en altijd droog bewaard. Daar is niets mee gebeurd en hij doet het dan ook nog prima.

Alles wat je nodig hebt voor deze jam is kwetsen, diksap en Marmello Jammakers 1. Die laatsten zijn beide te koop bij de natuurvoedingswinkel. Kwetsen op dit moment waarschijnlijk ook, maar je kunt natuurlijk ook een andere fruitsoort kiezen.

Schoongemaakte kwetsenHet meeste werk was het schoonmaken, ontpitten en snijden van de kwetsen. Ze waren precies rijp genoeg en lieten makkelijk los van hun pit. In eerste instantie zag dat er uit als op bovenstaande foto. Een mengsel van geel en paarsig.

Gekookte kwetsenZodra ze warm werden veranderde de kleur in een diep en prachtig paars. Op bovenstaande foto had ik ze al gepureerd, maar de kleur is hetzelfde. Prachtig! Ik neem aan dat die van de schillen komt, want aan de buitenkant zijn de kwetsen ongeveer deze kleur. Dat levert dus niet aleen een tongstrelende jam op, maar ook een oogstrelende. Ook mijn neus was trouwens aangenaam getroffen toen de kwesten aan de kook raakten. Want de hele keuken rook toen zoals de jam uiteindelijk smaakt. Heerlijk!

Kwetsenjam in potjes2 kilo kwetsen met 4 dl diksap en 2 zakjes Marmello Jammakers 1 leverde mij ruim 5 potjes jam op. Mijn moeder heeft al een potje geclaimd en met 4 potjes kom ik de winter niet door, dus ik ben van plan om zeer binnenkort nog eens zo’n hoeveelheid te maken. Want ik vind deze jam Echt Heel Lekker!

Kwetsenjam
Super-simpele tongstrelende suikervrije kwetsenjam
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2 kilo kwetsen + 4 dl diksap + 2 zakjes Marmello Jammakers 1 = ruim 5 potten heerlijke jam zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen.
Porties Prep Tijd
5 potten 20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
5 potten 20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Kwetsenjam
Super-simpele tongstrelende suikervrije kwetsenjam
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2 kilo kwetsen + 4 dl diksap + 2 zakjes Marmello Jammakers 1 = ruim 5 potten heerlijke jam zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen.
Porties Prep Tijd
5 potten 20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
5 potten 20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
 • 2 kilo kwetsen
 • 4 dl appeldiksap of een andere smaak, naar keuze
 • 2 zakjes Marmello Jammakers 1
Porties: potten
Eenheden:
Instructies
 1. Maak de kwetsen schoon, snijd ze door, haal de pit eruit, en snijd beide helften in tweeën.
 2. Zet de kwetsen op met een bodempje water* tegen het aanbranden en breng ze aan de kook. Laat ze een kwartiertje op laag vuur doorkoken.
 3. Meng ondertussen de Marmello door het diksap. Roer het door zodat er geen klontjes meer in zitten.
 4. Pureer de kokende kwetsenmassa met een staafmixer, roer het diksap-Marmello-mengsel er doorheen en laat nog 1 minuut doorkoken terwijl je blijft roeren.
 5. Haal de pan van het vuur en giet de kokende jam onmiddellijk in brandschone potten**. Draad de deksels er zo strak mogelijk op en laat de potten op hun kop afkoelen. Draai de potten om en controleer of ze allemaal vacuüm hebben getrokken. Doe er etiketten op en zet ze koel en donker weg.
Notities

*Met een bodempje water bedoel ik echt maar een heel klein beetje water. De kwetsen bevatten veel vocht en dat komt vrij, dus hoe minder water je gebruikt, des te steviger wordt je jam. En de smaak is ook beter als je minder water gebruikt, want water verdunt de smaak.

**Bij het recept voor rabarber-appel-compote staat beschreven hoe je de potten schoon moet maken.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.